Wielki Mur Chiński

Kulinarna podróż do Azji w 10 minut

Kto z nas nie lubi chińszczyzny? Chrupiących sajgonek, makaronu sojowego z kiełkami, pierożków Dim Sum… Aż ślinka sama cieknie. Z powodu ograniczonego dostępu do knajpek, w tym zapewne do naszych ulubionych azjatyckich restauracji, sami możemy sprawić, że taka restauracja przyjdzie do nas.

Jak niewiele trzeba…

Do szybkiego, chińskiego dania potrzebne nam będą:
– opakowanie makaronu ryżowego;
– mrożona, azjatycka mieszanka warzyw;
– łyżka oleju kokosowego;
– sos sojowy.

Maximum 10 minut i… gotowe!

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Następnie wrzucamy mrożone warzywa. Według instrukcji na opakowaniu podsmażamy je około 7 minut. W tym czasie możemy przygotować makaron. Wyjmujemy go z opakowania, wkładamy do blaszanej miski i zalewamy wrzątkiem. Zastawiamy tylko na 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy. Odsiąknięty makaron dodajemy do warzyw. Podlewamy sosem sojowym i doprawiamy według uznania. Voila!

Proste składniki pokazują, że kuchnia azjatycka wcale nie jest aż tak skomplikowana. A przynajmniej my nie musimy się natrudzić, aby Azja choć na chwilę zagościła w naszym domu.

Serwis – restauracja chińska w Bydgoszczy.