Nieco wiadomości na temat witaminy A

Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, dlatego była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, iż witamina I jest dużo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Natomiast witamina A istnieje nie wyłącznie wchłaniana bezpośrednio, ale istnieje też wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.

Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może przekształcić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, zwłaszcza w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Najważniejszą sprawą do zapamiętania jest to, że spożywanie zbyt dużej ilości czystej witaminy A że być toksyczne. Istotne jest, ażeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego niezbędne jest, aby skoncentrować się na uzyskaniu jak największej liczbie beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać duże liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.

https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/

Wiele osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie dużej ilości marchwi pomaga widzieć w ciemności oraz jest to zrobione witaminą A, jaka jest wytwarzana z dużego poziomu beta karotenu, który znajduje się w warzywach. Inne pokarmy, które mają wysoki poziom beta karotenu, jaki można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest traktowany nie jedynie do robienia witaminy A, ale tenże w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, bowiem nadmiar po przemianie w witaminę I jest używany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga też zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeśli są uszkodzone, ażeby zapobiec infekcji. Dzieci również potrzebują dużo witaminy A, by pomóc ich kościom i zębom w prawidłowym rozwoju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.