Znaleźć dobrego kucharza – zadanie trudne

Kompletując załogę punktu gastronomicznego jednym z najtrudniejszych zadań będzie znalezienie kucharza. Przyzwoitego kucharza. Z tegoż chce lub twoja restauracja czy bar zdobędzie uznanie.

Wiele osób umie dobrze gotować, wszelako toż nie przesądza o tym, iż mogą pełnić funkcję kucharza. Kucharz gotuje naraz mnóstwo potraw. Musi zawierać się w reżimie czasowym, ale te i kosztowym. Musi umieć gotować dobre posiłki w warunkach presji. Oprócz samego gotowania musi umieć nakładać potrawy na talerze tak by robiło to estetycznie, nierzadko sama kompozycja serwowanego dania wygląda jak dzieło sztuki. Niejednokrotnie restauracje mają dobrze niż jednego kucharza. W takiej sytuacji zdarza się, że w danej restauracji istnieje funkcja szefa kuchni – naczelnego kucharza kierującego pracą innych kucharzy i kontrolującego ich działania.

Chcąc przyciągnąć dobrych kucharzy do swojej restauracji należy ich przyciągnąć atrakcyjnymi warunkami pracy. Przed poszukiwaniami takiego pracownika należy zapoznać się jak wyglądają płace w tejże branży. Oczywiście należy kupić czapki kucharskie i inne elementy odzieży kucharskiej.

Ogólne uwagi, jeżeli chodzi o personel. Prowadząc już lokal trzeba pamiętać o przestrzeganiu prawa pracy, jak choćby niestwarzania kłopotów w korzystaniu z przerw. Zapewnij miejsce do spędzenia przerwy, zadbaj ażeby można było tam spokojnie zjeść śniadanie czy wypić kawę. Sami wymagajmy, ale te i zapewnijmy jak najkorzystniejsze warunki pracy, ponieważ w ten metoda możemy zbudować zespół. W ten albo inny sposób doceniaj pracowników starających się dobrze pracować, to ogromnie zachęca do rzetelnego wykonywania swoich obowiązków.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.